Tuesday, September 13, 2011

"Αντί Επικηδείου", του Τέλλου Πανδή, στο "Κερκυραϊκό Βήμα" (26/8/2009)

Κόπηκε το νήμα της ζωής του γιατρού Αντρέα Γκούση, του διακεκριμένου επιστήμονα, του δραστήριου πατριώτη, του Κερκυραίου ευπατρίδη.
Με εξαιρετική - μέχρι τέλους – πνευματική διαύγεια, με ήρεμη συνείδηση και συνέπεια στις αρχές του, φεύγει - πλήρης ημερών – να συναντήσει τις ψυχές προσφιλών προσώπων και επιφανών προγόνων του.
Είχα την τιμή να με καλύπτει – πολλά χρόνια τώρα – η εμβέλεια της εμπιστοσύνης του, και την ευκαιρία να γνωρίσω τα στοιχεία εκείνα που συγκροτούσαν την προσωπικότητα του ευαίσθητου, κοινωνικά και επιστημονικά, του αγωνιστή γιατρού των χρόνων της ιταλογερμανικής κατοχής και του απελευθερωτικού μετώπου• του αταλάντευτου δημοκράτη• του διεκδικητικού – μαχητικού αρθρογράφου στον κερκυραϊκό και αθηναϊκό τύπο.
Δραστήριο μέλος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού των δίσεκτων εκείνων χρόνων• μέλος επιστημονικών επιτροπών σε διεθνή συνέδρια• εξέχον στέλεχος πολιτιστικών και περιβαλλοντικών συλλόγων...
Η Κέρκυρα ήταν η έγνοια του, μα η Λευκίμμη η αγάπη του. Οι αγώνες του για την ποιότητα ζωής, την ανάδειξη της πολιτιστικής της κληρονομιάς και τη διατήρηση απ’ τη φθορά του χρόνου, των μνημείων της, ήταν συνεχείς κι επίμονοι.
Το αρχοντικό του νομικού και βουλευτή Σωκράτη Κουρή – το μετέπειτα Κογεβίνα – στους Αγ. Θεοδώρους, η έπαυλη των Καποδίστρια στα Μελίκια, μα ιδιαίτερα το σπίτι στην Παραποταμιά του Σταμάτη Βούλγαρη, πρώτου Έλληνα πολεοδόμου και στενού συνεργάτη του κυβερνήτη Καποδίστρια, ήταν αντικείμενα φλογερού, αλλά άνισου αγώνα ενάντια στην άγνοια στοιχειωδών ιστορικών δεδομένων και στην παχυδερμική αδιαφορία των υπευθύνων διοικητικών παραγόντων της Λευκίμμης.
Η τελευταία δημόσια παρουσία του ήταν στις 27 Ιουνίου 2008 όταν, καθισμένος σε αναπηρικό καροτσάκι, μπήκε επικεφαλής μεγαλειώδους πορείας-διαδήλωσης στη Λευκίμμη, ενάντια στην περιβαλλοντική αυθαιρεσία και την κατασταλτική βία.





Αντρέα Γκούση,
Το χώμα της πατρώας γης
Θα είναι για σένα πανάλαφρο•
η μύρτος φύλλον ατίμητον
και καλά τα κλαδία της κυπαρίσσου.

Τέλλος Πανδής








No comments:

Post a Comment