Thursday, April 10, 2014

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ 2014


ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ 2014

 

21ος Μαθητικός Διαγωνισμός 2014 για τη διατήρηση και προβολή της τοπικής ιστορικής και λαογραφικής παράδοσης της νότιας Κέρκυρας στη μνήμη του Γιατρού Δημητρίου Γ. Γκούση (Μπέη) και της συζύγου του Σοφίας, από τις Αναπλάδες.
Στη Λευκίμμη, για τρεις δεκαετίες, έδρασε ο ιατρός Δημήτριος Γ. Γκούσης, ο οποίος, με την υποστήριξη της συζύγου του Σοφίας, υπηρέτησε ευσυνείδητα την τοπική κοινωνία, με αυταπάρνηση και υπευθυνότητα. Η μνήμη τους παραμένει ζωντανή στη συνείδηση των παλιών Λευκιμμιωτών. Οι νεότεροι μαθαίνουν για τη δράση και το ήθος τους, μέσα από τη δραστηριότητα των απογόνων τους, οι οποίοι έχουν θεσπίσει από το 1993 τη διεξαγωγή μαθητικών διαγωνισμών στη Νότια Κέρκυρα.
Σκοπός είναι να εθίσουν τους συμμετέχοντες στην ερευνητική διαδικασία και την εργασία προς όφελος του τόπου τους, όπως και να προτρέψουν τους μαθητές στη γνώση, στο σεβασμό και στη διατήρηση της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς της νότιας Κέρκυρας. 

Διεξάγεται με τη συνεργασία της Ε’ τάξης του 1oυ Δ.Σ. Κορισσίων – Αργυράδων

Θέμα:  
«Η διαχρονική συμβολή της λιμνοθάλασσας  Κορισσίων  στον τρόπο διαβίωσης   και στη διατροφή των κατοίκων της γύρω περιοχής»
 
Συμμετοχή: μαθητές της Ε΄ τάξης Δημοτικού.
Ανάπτυξη: μέχρι 2 σελίδες Α4.

Η περιοχή της Λιμνοθάλασσας Κορισσίων είναι ενταγμένη στο Δίκτυο Natura 2000, για την πανίδα και τη χλωρίδα της. Είναι ένα σύνθετο και σχεδόν αδιατάρακτο φυσικό οικοσύστημα μεγάλης αισθητικής, επιστημονικής, βιολογικής αλλά και αρχαιολογικής αξίας. Μια λωρίδα ξηράς χωρίζει τη λίμνη Κορισσίων από τη θάλασσα και αποτελεί ένα ξεχωριστό φυσικό οικοσύστημα.
 Στον σημαντικό αυτό υγροβιότοπο συνυπάρχουν 24 σημαντικά είδη πανίδας με διαφορετικά οικοσυστήματα, όπως το μοναδικό κεδρόδασος, οι παραλιμνοθαλάσσιοι καλαμιώνες (σπουδαίος οικότοπος για τα μεταναστευτικά πουλιά), η λίμνη που αποτελεί τον κυριότερο υγρότοπο, ένα καταφύγιο άγριας ζωής με τη πανίδα με τις χελώνες και κυρίως της ορνιθοπανίδας και των διαφόρων τύπων αυτοφυούς βλάστησης (λασπωδών και αμμωδών ζωνών, λόχμες, βούρλα, θίνες, άρκευθοι, κρινάκια της Θάλασσας κ.α.), οι  μοναδικές στην Ελλάδα πετρόμορφες αμμοθίνες Πλειστοκαινικής ηλικίας, είδη ψαριών, είδη εντόμων (Λιβελλούλες, πεταλούδες κ.ά.), η θάλασσα κ.λ.π.

Θέματα που  ενδεικτικά μπορούν να ερευνηθούν και να αναπτυχθούν κ.α.
·         Ήθη – Έθιμα – Λαογραφικά στοιχεία που συνδέονται με τη Λίμνη
·         Εκδηλώσεις που σχετίζονται με συγκεκριμένες εορτές, διεξάγονται στην περιοχή και ψυχαγωγούν τους επισκέπτες της (Πεντηκοστή – επίσκεψη στη Λίμνη για καβούρια, Καθαρά Δευτέρα πέταγμα χαρταετού κ.ά.)
·         Το βούρλο και το ψαθί που υπάρχει στην περιοχή σε τι χρησίμευε;
·         Τα ξύλα από τους Κέδρους γιατί τα μάζευαν οι κάτοικοι;
·         Με ποιους τρόπους (μπόχα) και με τι δολώματα ψάρευαν οι παλαιοί ψαράδες και πως κατασκεύαζαν τις βάρκες (κορίτο) που χρησιμοποιούσαν στη Λίμνη;  
·         Φυτά περιοχής: Αλμυρίχα, Θρούμπι, μανιτάρια κ.α.  πού φύονται, πως τα έτρωγαν  και πότε;
·         Πάπιες (Λούφες):  Τι γνωρίζετε για αυτές;
·         Γαρίδα μικρή, χέλια, στρούδια, και καβούρια που και πως τα συλλέγουν και πως μαγειρεύονταν;
·         Τα ψάρια του ιχθυοτροφείου της λίμνης Κορισσίων (5 είδη Κεφάλων, Λαβράκια, Σαργός, Τσιπούρες  κ.α.)   Περιγράψτε έναν παραδοσιακό  τρόπο μαγειρικής (Μπιάνκο, Μπουρδέτο κ.ά.) ή συντήρησης (π.χ. Αυγοτάραχο)
·         Εξιστορήστε μας έναν μύθο για την περιοχή, αν έχετε ακούσει.
·         Περιγράψτε μια προσωπική σας εμπειρία από την επίσκεψή σας στην  Λιμνοθάλασσα Κορισσίων και τη συμβολή της στην καθημερινότητα σας.  

Με την εργασία αυτή οι μαθητές θα διερευνήσουν τους θησαυρούς της Λίμνης, θα αναλογιστούν τη χρησιμότητα της στη ζωή τους και θα προβληματιστούν σχετικά με θέματα που αφορούν την ανεμπόδιστη διατήρησή της βιοποικιλότητας, έχοντας βιώσει την ανάγκη για  προστασία του σπάνιου στην Ελλάδα φυσικού μνημείου.

Για τη σύνταξη της εργασίας σας, μπορείτε να ρωτήσετε τους δασκάλους σας, τους δικούς σας ανθρώπους, ή άλλα μέλη της κοινότητάς σας, τους παλιούς ψαράδες της Λίμνης, αλλά και να χρησιμοποιήσετε το Διαδίκτυο και τις Βιβλιοθήκες του Σχολείου σας και της βιβλιοθήκης  «Λήδας Καλογεροπούλου», στη Λευκίμμη.
Με τη Δασκάλα σας κ. Βάγια Μουτσιούνα συνεργάζεται για σχετικές πληροφορίες ο Σταμάτης Γκίνης, Βιολόγος.

Ο Διαγωνισμός διεξάγεται από το βιβλιοπωλείο ΚΙΝΗΤΡΟ
 Πληροφορίες: http://corfu-schools.blogspot.gr/

No comments:

Post a Comment