Tuesday, June 9, 2015

ΘΕΜΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ 2015

ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ 2015

 

22ος Μαθητικός Διαγωνισμός 2015 για τη διατήρηση και προβολή της τοπικής ιστορικής και λαογραφικής παράδοσης της νότιας Κέρκυρας στη μνήμη του Γιατρού Δημητρίου Γ. Γκούση (Μπέη) και της συζύγου του Σοφίας, από τις Αναπλάδες.
Στη Λευκίμμη, για τρεις δεκαετίες, έδρασε ο ιατρός Δημήτριος Γ. Γκούσης, ο οποίος, με την υποστήριξη της συζύγου του Σοφίας, υπηρέτησε ενσυνείδητα την τοπική κοινωνία, με αυταπάρνηση και υπευθυνότητα. Η μνήμη τους παραμένει ζωντανή στη συνείδηση των παλιών Λευκιμμιωτών. Οι νεότεροι μαθαίνουν για τη δράση και το ήθος τους, μέσα από τη δραστηριότητα των απογόνων τους, οι οποίοι έχουν θεσπίσει από το 1993 τη διεξαγωγή μαθητικών διαγωνισμών στη Νότια Κέρκυρα.
Σκοπός είναι να εθίσουν τους συμμετέχοντες στην ερευνητική διαδικασία και την εργασία προς όφελος του τόπου τους, όπως και να προτρέψουν τους μαθητές στη γνώση, στο σεβασμό και στη διατήρηση της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς της νότιας Κέρκυρας.

Διεξάγεται με τη συνεργασία της εκπαιδευτικού κας Νικολέτας Ζερβού, της  Ε’ τάξης του 2oυ Δημοτικού Σχολείου Λευκίμμης, του διευθυντή του σχολείου κ. Σταμάτη Κοτινά και της παθολόγου κας Χρυσούλας Κάντα

Θέμα:
«Τα βότανα που φυτρώνουν στην περιοχή  της Λευκίμμης»


Συμμετοχή: μαθητές της Ε΄ τάξης Δημοτικού του 2oυ Δημοτικού Σχολείου Λευκίμμης .
Ανάπτυξη: μέχρι 2 σελίδες Α4.

Η φύση διαθέτει ένα ισχυρό οπλοστάσιο, τα βότανα, που αν χρησιμοποιηθούν σωστά μπορούν να ανακουφίσουν αρκετά προβλήματα υγείας, ενώ παράλληλα μπορούν να συνεισφέρουν προληπτικά στη διατήρηση της υγείας μας.
Πρόκειται για αυτοφυή φυτά, που κατά τη μάσηση παρουσιάζουν πικράδα, γλυκάδα ή και αρωματική γεύση και αναπτύσσονται σε διαφορές άγονες η και καλλιεργημένες περιοχές. Κατά διάφορα χρονικά διαστήματα οι γεωργοί  ή οι καλλιεργητές τα συλλέγουν για τη διατροφή τους.
Οι ευεργετικές ιδιότητες των βοτάνων είναι γνωστές από την αρχαιότητα και όλοι οι αρχαίοι πολιτισμοί χρησιμοποιούσαν βότανα για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων.
Τα βότανα είναι οι καλύτεροι μας σύμμαχοι στην πορεία της ζωής.

Θέματα που  ενδεικτικά μπορούν να ερευνηθούν και να αναπτυχθούν κ.α.
·          Ποια είναι τα βότανα που αναγνωρίζω στον τόπο μου και τι ξέρω για αυτά:
       Περιγραφή και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά
       Σε ποιες περιοχές  ευδοκιμούν (αναφέρετε τοπωνυμία)
       Πια εποχή συλλέγονται, πως επεξεργάζονται  και πως συντηρούνται
       Πως χρησιμοποιούνται
       Τι προσφέρουν στον οργανισμό μας
·          Ποια από αυτά χρησιμοποιείτε στην διατροφή σας και κυρίως πια από αυτά  για τη βελτίωση της υγείας σας
·          Ποια  χρησιμοποιούν οι γεωργοί στο λαχανόκηπο για να προστατέψουν τα φυτά  τους
·          Ποια και πως τα χρησιμοποιούσαν παλιά  στη Λευκίμμη και για ποιες ασθένειες
·          Ποια  είναι η  γνώμη σας για την επίδραση της σύγχρονης καλλιέργειας στην ανεμπόδιστη  ύπαρξή τους

Για τη σύνταξη της εργασίας σας, μπορείτε να ρωτήσετε την  δασκάλα σας, τους δικούς σας ανθρώπους, ή άλλα μέλη της κοινότητάς σας, αλλά και να χρησιμοποιήσετε το Διαδίκτυο και τις Βιβλιοθήκες του Σχολείου σας και τη βιβλιοθήκη «Λήδας Καλογεροπούλου», στη Λευκίμμη.

Με την εργασία αυτή θα διερευνήσετε τους θησαυρούς της γης, θα αναλογιστείτε τη χρησιμότητα τους στη ζωή σας και θα προβληματιστείτε σχετικά με θέματα που αφορούν την ανεμπόδιστη διατήρησή της βιοποικιλότητας στην περιοχή σας.

Ο Διαγωνισμός διεξάγεται από το βιβλιοπωλείο ΚΙΝΗΤΡΟ            Πληροφορίες: http://corfu-schools.blogspot.gr/

No comments:

Post a Comment